Mac: je gegevens beveiligen en back-uppen

Om ervoor te zorgen dat de bestanden die op je Mac staan veilig zijn en niet verloren gaan bij verlies of schade aan de computer, gebruiken wij de combinatie van een aantal oplossingen.

 Controleer de instellingen

 1. iCloud (Apple ID)

  1. Zorg ervoor dat je op de Mac met je school-account aangemeld bent bij iCloud en dat de optie aan staat om je bureaublad en documentenmap op te slaan. Info daarover en instructies: .

  2. Controleer of je gegevens mee opgenomen worden in je school-account: Applemenu linksboven > Systeemeigenschappen > bovenaan staat je school-account: klik op “Apple ID” > iCloud Drive: Opties > Map “Bureaublad en documenten”: deze optie moet aan staan.

  3. Alles wat je opslaat op je bureaublad en documentenmap, wordt automatisch opgeslagen in de iCloud Drive van je school-account. Vanuit alle programma’s op de Mac heb je toegang tot je mappen en bestanden in iCloud Drive.

 2. Google Drive (Google Workspace)

  1. Voor wie werkt me Google Drive: zorg ervoor dat je op de Mac met je school-account aangemeld bent bij Google Drive. Info daarover en instructies: .

  2. Als dat correct is gebeurd, vind je in de menubalk bovenaan het icoontje van Google Drive met je school-account geconfigureerd en in de Finder in de linkerkolom de toegang tot je Google Drive en gedeelde drives.

  3. Alles wat je opslaat in je Google Drive staat vanzelf ook online in je Google Drive. Vanuit alle programma’s op de Mac heb je toegang tot je mappen en bestanden in Google Drive.

 3. OneDrive (Office 365)

  1. Voor wie ook werkt me OneDrive: zorg ervoor dat je op de Mac met je school-account aangemeld bent bij OneDrive. Info daarover en instructies: .

  2. Als dat correct is gebeurd, vind je in de menubalk bovenaan het icoontje van OneDrive met je school-account geconfigureerd.

  3. Alles wat je opslaat in je OneDrive staat vanzelf ook online in je OneDrive in Office 365. Vanuit alle programma’s op de Mac heb je toegang tot je mappen en bestanden in OneDrive.

 4. Time Machine

  1. De ICT-dienst zorgt daarnaast ook voor backups en archief van de persoonlijke Macs via Time Machine.

  2. Je kan zelf de Time Machine van je Mac openen in het programmamenu.

 

 Neem je verantwoordelijkheid!

Niet alles wordt centraal gestuurd en automatisch in orde gebracht: het is je eigen verantwoordelijkheid om enkele instellingen en aanmeldingen in orde te zetten.

 1. De aanmelding bij iCloud met je school-account is niet vrijblijvend of optioneel: enkel door correct aangemeld te zijn bij iCloud worden je bureaublad en documentenmap correct opgeslagen in je school-account.

 2. Plaats je belangrijke bestanden altijd in één van de beveiligde locaties: iCloud Drive, Google Drive, OneDrive.

 3. Werk voor belangrijke bestanden niet in je Downloadsmap: als ze belangrijk zijn, verplaats ze dan naar de map waar ze thuishoren.

 4. Plaats je bestanden niet op USB-sticks of externe schijven.

 5. Als er zaken fout lopen: contacteer de ICT-dienst.

 

 Gerelateerde artikelen